Çocuk Ürodinamisi

Ürodinami, bilgisayar tabanlı bir sistem ile mesanenin dolumu aşamasında içindeki hacme bağlı olarak oluşan basınç değişikliklerinin, mesane davranışının ve idrar akışının  incelendiği bir tetkiktir. Bazı hastalarda sonda takmak gibi girişimsel ve detaylı bir inceleme gerekirken çoğu hastada sonda takılmadan işemenin akışının görüldüğü üroflovmetri denilen daha az rahatsızlık veren bir yöntemle de bu testin yapılması mümkündür. Bu işlemde işemede görev alan tüm yapıların sorgulanması amaçlanır. Temel olarak mesane kapasitesi, esnekliği, mesane kasının kasılma hali ve basınç düzeyleri, idrar tutan kasların fonksiyonu, mesanenin tam olarak boşalıp boşalamadığı ve idrar akışının şekli sorgulanmaktadır. Bu tetkik erişkinlere de yapılabildiği gibi bazı hastalıklarda çocuklara da uygulanmaktadır. Özellikle spina bifida denilen ayrık omurga hastalığında omurilik sinirinin etkilenmesine bağlı olarak mesane işleyişi bozulur. Bu duruma tıpta nörojen mesane denilmektedir. Spina bifida ve nörojen mesane hayat boyu devam eden bir durumdur. Bu hastalarda sinir hasarı anne karnında başlamakla beraber sonradan geçirilen ameliyatlar, omuriliğin ameliyat bölgesine yapışması ile ortaya çıkan gergin omurilik sendromu gibi olaylarla yeni hasarlar gelişebileceğinden bu hastaların özellikle boy uzaması bitene kadar, sonrasında da belirli aralıklarla takip edilmesi gerekir. Klinikte ürodinami ile mesane içinde değişiklikler hem tespit edilir hem de tedavi için neye ihtiyaç duyulduğu anlaşılır. Bu test ile ilaç ya da  sonda ile mesane boşaltma gibi tedaviler başlanır ya da kesilir.

Bazı durumlarda, herhangi bir sinir hasarı olmadan çocuklarda idrar kaçırma ve işeme bozuklukları da görülmektedir. İşte bu hastalarda standart tedaviye yanıt alınamazsa ürodinamik inceleme yapmak gerekebilir. Ürodinami için bu çocuklarda her zaman sonda takmak gerekmez. Büyük çoğunlukla normal bir işeme testi ve kalan idrar miktarının ultrason ile ölçülmesi yeterli olmaktadır.

Ürodinami yorumlanması dikkat gerektiren özellikli bir çalışmadır. Bu testin yapılması için bir idrar sondasına benzeyen basınç ölçen kateter mesaneye, bir de karın içi basıncı ölçen kateter rektuma yerleştirilir. Vücudun çeşitli bölgelerine de idrar tutan kasların faaliyetlerini gösteren elektrodlar yerleştirilir. Çocuk ürodinamisi bu konuda eğitimli bir hemşire eşliğinde çocuk ürolojisi uzmanı beraberliğinde yapılır. Bu testin gerekliliği çocuk ürolojisi uzmanı tarafından değerlendirilir ve çocuklar için özel olarak hazırlanmış bir ortamda uygulanır.