Çocuklarda Kasık Fıtığı
İnguinal herni ya da kasık fıtığı çocuklarda %1-4 görülme oranı ile en sık karşılaşılan cerrahi hastalıkların başında gelmektedir. En önemli nedeni, normalde testisin inişi esnasında geçici olarak açılıp doğuştan sonra kapanan ve internal ring denilen karın duvarındaki yapının açık kalmasıdır. Bu açıklık nedeniyle karıniçi organlar, en sık olarak ta ince bağırsaklar, kalın bağırsak, kızlarda over kasık bölgesinden dışarı çıkar. Hareketle ve ıkınma ile organların karın bölgesinden kasık bölgesine geçişi zamanla alışkanlık yaparak fıtığın büyümesine neden olur.
Özellikle bebeklerde fıtık yeni başladığı dönemde bu açıklık daha dar olduğundan dışarı çıkan barsakların sıkışması sözkonusu olabilir. Bu önemli bir durumdur ve dışarı çıkan organların kanlanmasının bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle çocuklarda kasık fıtığının geciktirilmeden onarılması önerilir. Ancak sıkışma hali olmuşsa ameliyat acil koşullarda yapılmalıdır.
Kasık fıtığı ancak ameliyat ile tedavi edilebilir. Fıtığın kendiliğinden geçmesi söz konusu değildir. Tam tersi, sıkışma riski oluşturacağı için beklenmesi önerilmez. Fıtık tedavisi günümüzde açık ya da laparoskopik yöntemlerle yapılabilmektedir. Uygun koşullarda yapıldığında en yüksek başarı oranları ile özel koşullar hariç, günübirlik cerrahi bir işlem olarak yapılması mümkündür.