İnmemiş Testis

Anne karnında testisler cinsiyet kromozomlarının belirlemesi ile oluşmaya başlar. Başlangıçta böbrek bölgesine yakın olan testisler bebeğin büyümesi ile karın bölgesinden kasık bölgesini geçerek skrotum olarak tanımlanan torbalarına inerler. Bebeklerin yaklaşık %1 lik bir grubunda bu iniş tam olarak gerçekleşmez ve testis böbrek bölgesi ile torba arasında bir yerde kalarak inemez. Bu duruma inmemiş testis denir. Testisin inişi doğumdan sonraki 6 ay süresince devam eder. Bu nedenle yenidoğan bebeklerde inmemiş testis görülmesi her zaman bu testisin inmeyeceği anlamı taşımaz. Ancak 6. ayında testis henüz inmemişse bir daha kendiliğinden inmesi beklenmez.

Testisin torbada olmasının fizyolojik bir nedeni vardır. Organın ideal çalışma koşulları için 33° çevre ısısına ihtiyacı vardır ki bu ortamı torbasının içinde bulabilir. Ancak kasık bölgesinde kaldığında bu ısı 35°ye, karın içinde kaldığında da 37°ye yükselir. Bu çevre ısısı testis için yüksektir ve yüksek ısı zamanla önce sperm üreten hücrelerin yok olmasına sonrasında da testisin kendisinin küçülmesine neden olur. Yapılan bilimsel çalışmalarda 2 yaşına gelindiğinde  sperm üreten hücrelerin inmemiş testis halinde yok olduğu gözlenmiştir. Ancak bu zamanlama testisin yerleşimine göre değişebilir. En sık inmemiş testisler kasık bölgesinde görülmektedir. Ancak karın içinde dahi yerleşmiş olabilirler. Hastalığın şiddeti torbaya olan uzaklığı ile değerlendirilir.

6. aydan sonra inmemiş testisin tedavisi ancak cerrahi olarak yapılabilir. Burada kasık bölgesinden girilerek testis serbestleştirilir ve torbada olması gereken yere indirilerek dikişle tespit edilir. Bazı durumlarda testis torbaya çok uzak ise iki seansta ya da laparoskopi ile karından da serbestleştirilerek indirilmesi gerekebilmektedir. Nasıl bir cerrahi işlem yapılacak ancak fizik muayene ile anlaşılabilir.